Сръбският министър-председател Александър Вучич
Сръбският министър-председател Александър Вучич / БГНЕС
Сърбия не желае да се превърне в паркинг за мигрантите, които се стремят към ЕС, заяви премиерът Александар Вучич на пресконференция с гостуващия в Белград австрийски външен министър Себастиан Курц.

„За разлика от други държави, ние изпълняваме своите обещания за мигрантите, правим всичко, каквото можем. Докато някои страни обещаха да приемат хиляди бежанци, но не приеха нито един човек. Не прилагаме сила, показваме човечност и солидарност. Но ние не искаме да станем паркинг за мигрантите и сами да плащаме цената на кризата“, подчерта премиерът, цитиран от РТС.

Броят на мигрантите от България към Западна Европа се увеличава

Александър Вучич и Себастиан Курц
БГНЕС

Вучич посочи, че около 90% от мигрантите са в центрове за задържане и призова тези, които са по улиците, да се преместят в тези центрове.

Унгария строи „умна“ ограда по границата със Сърбия

"Проблемът е, че не искат, защото така е по-лесно да стигнат до трафикантите, които могат да ги транспортират до желаните страни в ЕС“, поясни домакинът.
Той благодари на госта за значителна подкрепа на Австрия за Сърбия по пътя й към ЕС.

Австрийците искат затягане на мерките по Балканския маршрут за миграция

Себастиан Курц
netinfo

На свой ред Себастиан Курц изтъкна, че двете страни имат силни политически и икономически връзки. „Австрия има 500 действащи фирми в Сърбия и мога да потвърдя, че австрийските компании оценяват високо реформите в Сърбия. Убеден съм, че много от предприемачите не само ще останат, но и ще се задълбочи техният ангажимент в Сърбия“, посочи той.

Александър Вучич и Себастиан Курц
БГНЕС

БТА