Асандж удари на камък с молбата си да бъде пуснат под гаранция
Асандж удари на камък с молбата си да бъде пуснат под гаранция / Guliver/Getty Images
Съдът в Лондон отказа да удовлетвори молбата за пускане на свобода под гаранция на Джулиан Асандж, основателя на Wikileaks.

Защитата му планира да оспори отказа на съда да пусне журналиста под гаранция, съобщи главният редактор на Wikileaks Кристин Храфсон, цитиран от РИА Новости.


Храфнсон заяви, че това "несправедливо" решение е разочароващо. „Това е несправедливо, нечестно и нелогично предвид предходното решение на съдията относно здравето на Асандж“, добави той.

Според него защитата скоро ще представи молба за отмяна на това решение.

През 2010 г. Асандж беше обвинен в изнасилване и сексуален тормоз в Швеция. Докато беше в Лондон, той доброволно се предаде на полицията, беше арестуван и след това пуснат под гаранция.

През 2011 г. беше взето решение за екстрадиране на Асандж в Швеция, което той обжалва. През 2012 г., на 19 юни, той се приюти в еквадорското посолство в Лондон и поиска политическо убежище.

В края на май 2019 г. американските власти обвиниха Асандж в нарушения на закона за шпионажа и разкриването на класифицирана информация. Асандж е изправен пред много години затвор, ако бъде екстрадиран в САЩ.

Превод и редакция: DarikNews