Председателката на парламента на Каталуния Карме Форкадел
Председателката на парламента на Каталуния Карме Форкадел / БГНЕС
Върховният съд на Испания реши председателката на каталунския парламент Карме Форкадел да бъде пусната под гаранция от 150 000 евро, докато трае разследването срещу нея за ролята й в обявяването на независимостта на областта, предаде Ройтерс, цитирайки мадридския вестник "Ел Паис". Тя ще остане в ареста, докато гаранцията не бъде платена.

Конституционният съд анулира декларацията за независимост на Каталуния

За четирима от задържаните заедно с Форкадел каталунски депутати, които сами се явиха в съда по изпратената им призовка, съдът определи гаранция от по 25 000 евро, а петият ще бъде освободен без гаранция, но при известни условия, съобщи неназован от Ройтерс съдебен източник.

Пучдемон се самопровъзгласи за президент в изгнание

Говорителка на съда отказа да коментира решението.

Прокурорът бе поискал арест за Форкадел и за трима от депутатите и освобождаване на другите двама при определени условия.

Каталунските сепаратисти разочароваха

Форкадел и петимата регионални депутати дадоха показания пред Върховния съд в четвъртък във връзка с обвинения в противодържавна дейност, бунт и злоупотреба с държавни средства. Според съдебни източници, цитирани от Ройтерс, шефката на каталунския парламент е казала в показанията си, че декларацията за независимост от 27 октомври не е била законово обвързваща като документ.

Управляващите в Мадрид за Пучдемон: Безотговорността му няма граници

Престъпленията, по които са разследвани каталунските депутати, са наказуеми според испанските закони с до 30 години затвор.
БТА