Отстраненият каталунски лидер Карлес Пучдемон, който избяга в Белгия
Отстраненият каталунски лидер Карлес Пучдемон, който избяга в Белгия / БГНЕС, архив
Със своята нерешителност и най-вече с бягството на техния лидер Карлес Пучдемон сепаратистите в Каталуния разочароваха много от своите привърженици, коментира във "Франкфуртер алгемайне цайтунг" Николас Бусе.

Испания издаде европейска заповед за задържане на Пучдемон

На испанската прокуратура не ѝ остана нищо друго, освен да издаде заповед за задържането на членовете на сваленото регионално правителство на Каталуния. След съдебен разпит деветима от 14-те каталунски лидери бяха отведени в затвори край Мадрид. И понеже водачът на сепаратистите Карлес Пучдемон вече избяга в чужбина, има опасност останалите петима обвиняеми да се укрият.

Отстраненият каталунски лидер Карлес Пучдемон, който избяга в Белгия
БГНЕС, архив

Сложен юридически казус ще представлява въпросът дали въобще Белгия трябва да екстрадира Пучдемон въз основа на издадената европейска заповед за неговото задържане. Защото ако той е издирван заради "политически убеждения", тогава според европейското право той не може да бъде екстрадиран.

Пучдемон се самопровъзгласи за президент в изгнание

Съвсем друг въпрос е какви ще бъдат политическите последици от процеса срещу водачите на сепаритистите. Дълго време те бяха заели позата на жертва и преследваха точно тази стратегия.

Ако сега Пучдемон и неговите хора бъдат арестувани, това само ще затвърди убеждението, че те са "политически затворници". Но със своята нерешителност и най-вече след бягството на техния водач сепаратистите разочароваха много от своите привърженици.

Пучдемон заяви, че е готов да се яви на предсрочните регионални избори

Затова изобщо не е сигурно, че те могат да постигнат успех на насрочените от Мадрид нови избори. А затворниците и бездруго не могат да се кандидатират.
Deutsche Welle