/ БГНЕС

Отстраненият от поста председател на регионалното правителство в Каталуния Карлес Пучдемон представи днес новия си уебсайт, според който той е президент в изгнание, съобщи ДПА.

Испанското централно правителство уволни отцепническото регионално правителство, след като каталунският парламент в Барселона гласува за провъзгласяване на независима република в петък. Отстраненият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон няма да се върне в Испания утре, за да му бъдат предявени обвинения. Това съобщи неговият белгийски адвокат Пол Бекерт. Той не изключи възможността Пучдемон да потърси политическо убежище в Белгия.


Пучдемон не иска убежище в Белгия, постави условия, за да се върне в Испания

Пучдемон пристигна в Брюксел ден след като държавният секретар по убежището и миграцията на Белгия Тео Франкен предположи, че той може да потърси закрила от белгийските власти. Франкен уточни, че решението за присъждането на такъв статут зависи от съда.

Белгийското правителство не е много благосклонно към Пучдемон

Юристи отбелязаха, че в Белгия за последните 10 години няма случай на предоставяне на убежище на гражданин на ЕС. Правителството се разграничи официално от думите на Франкен, но мандатоносителят Барт де Вевер каза, че не оставя приятелите си в беда и Пучдемон е негов приятел, "винаги добре дошъл".

Повдигат обвинения на каталунските политици, отговорни за независимостта

Бекерт уточнява, че засега Испания не е дала гаранции за сигурността на Пучдемон и съществуват опасения, че ако той се яви на призовката, ще бъде задържан.

Управляващите в Мадрид за Пучдемон: Безотговорността му няма граници

По неговите думи е рано да се приеме, че Испания би осигурила честен процес и това ще бъде сред причините, посочени във възможна молба за закрила. Пучдемон вчера заяви на пресконференция, че не е в Белгия за подаването на такава молба.
БТА