/ ThinkStock/Getty Images
Испанският генерален прокурор Хосе Мануел Маса поиска да бъдат повдигнати обвинения срещу каталунски лидери, включително сваления премиер на регионалното правителство Карлес Пучдемон, членове на неговия кабинет и на ръководството на парламента на автономната област, предаде Асошиейтед прес.

Каталуния обяви независимост, Испания ѝ налага пряко управление

Маса поиска повдигане на обвинения в бунт, противодържавна дейност и присвояване на обществени средства. Според испанската правна система тези престъпления са наказуеми със затвор до 30,15 и 6 години. Генералният прокурор добави, че ще поиска и налагане на ограничителни мерки срещу обвиняемите, но не уточни дали те ще включват незабавен арест и изпращане в затвора, докато очакват процеса.

Испания: една предизвестена катастрофа

По едно от делата прокурорът поиска повдигане на обвинения срещу свалени каталунски ръководители, включително регионалния премиер Карлес Пучдемон и неговия заместник Ориол Жункерас, макар че Маса не ги назова, отбелязва АП. По друго дело главният обвинител поиска повдигане на обвинения срещу членове на ръководството на каталунския парламент, включително председателката Карме Форкадел.

Управляващите в Мадрид за Пучдемон: Безотговорността му няма граници

Според испанската правна система прокурорът иска да повдигане на обвинения, след което искането се разглежда от съдия, отбелязва Ройтерс. Освен това генералният прокурор иска съдът да призове Пучдемон като свидетел.

Вижте още по темата:

Над 1 млн. души излязоха по улиците в Барселона срещу отделянето на Каталуния

Пучдемон: Решението на Мадрид противоречи на волята на каталунския народ

Испанският вицепремиер стана премиер на Каталуния

Как реагира светът на кризата в Испания?

Двоен политически трус в Испания - а сега накъде?

Испанският премиер: Ако отнемем автономията на Каталуния, първо ще уволня Пучдемон
БТА