/ БГНЕС
Започна заседанието на испанския Сенат, на което да се реши дали да се одобри намерението на правителството да отнеме правомощията на регионалните власти на Каталуния и да спре стремежа на тази област към независимост, предаде Асошиейтед прес. Премиерът Мариано Рахой бе посрещнат с аплодисменти при влизането си в пленарната зала.

Мариано Рахой
БГНЕС

В речта пред сенаторите Рахой заяви, че ако правителството получи съгласие да задейства член 155 от конституцията, който му разрешава да въведе пряко управление на Каталуния, първото му решение ще бъде да уволни каталунския лидер Карлес Пучдемон и министрите му.

Мадрид заплаши да върне със сила реда в Каталуния

Рахой подчерта, че пряката намеса на централната власт в Каталуния няма за цел да отнема права и свободи на каталунците, а да ги защити. Ставащото в Каталуния е явно нарушение на законите, на демокрацията, на правата на всички и това има последствия, заяви испанският премиер.

Мариано Рахой
БГНЕС

Рахой заяви, че каталунският премиер Карлес Пучдемон е можел да спре ескалацията на кризата с Мадрид, но е отказал да го направи, предаде ДПА. "Той и само той е виновен за задействането на член 155 от конституцията“, заяви Рахой. "Това е законен, демократичен механизъм, който е одобрен от испанците и съществува в огромното мнозинство от страните, които ни заобикалят", изтъкна испанският премиер.

Антонио Таяни: Нито една страна в Европа няма да признае независимостта на Каталуния

Член 155 от испанската конституция никога не е бил задействан, откакто в Испания бе възстановена демокрацията преди четири десетилетия, отбелязва ДПА. Регионалният парламент на Каталуния също ще заседава по-късно днес и е възможно официално да обяви независимост на областта.

Кметицата на Барселона призова сепаратистките лидери да се откажат от обявяването на независимост

Междувременно каталунските сепаратисти внесоха днес в регионалния парламент предложение за обявяване на независимост от Испания и за провъзгласяване на каталунска република, съобщи в. "Вангуардия", но допълни, че не е ясно дали текстът ще бъде гласуван, предаде Ройтерс.

Пучдемон няма да свика регионални избори в Каталуния заради липса на гаранции

Предложението бе внесено от членове на регионалния парламент от партиите "Заедно за Да" и "Кандидатура за народно единство", които имат мнозинство. Няколко хиляди протестиращи се събраха до сградата на парламента в Барселона преди началото на заседанието, на което може да бъде обявена официално независимост, съобщи Асошиейтед прес.

Каталунска партия призова към масово гражданско неподчинение

Демонстрантите развяват каталунски знамена и скандират "независимост" и "свобода" с надеждата да чуят до края на деня обявяване на независимост.
БТА