/ Guliver/Getty Images
Високата около метър и половина испанска вицепремиерка Сорая Саенс де Сантамария е доказателство, че външният вид може да е подвеждащ, отбелязва ДПА. Вестник "Економиста", както и доста други издания напоследък, я определи като "най-влиятелната жена в Испания".
 
Каталуния обяви независимост, Испания ѝ налага пряко управление

Като вицепремиер на Испания тя е натоварена от премиера Мариано Рахой да възстанови нормалността в разбунтувалата се Каталуния.
 

БГНЕС


Сорая Саенс де Сантамария започва политическата си кариера на 29 години, след като е завършила право. Младата прокурорка напуска родния си град Валядолид и заминава за столицата Мадрид, за да стане съветник на тогавашния министър на образованието Рахой. "Взеха ме, защото можех да издържам на напрежение," каза тя веднъж.
 
Испанският вицепремиер стана премиер на Каталуния

След 2004 г. тя работи за консервативната Народна партия в парламента в Мадрид, а от 2011 г. е втора по ранг в испанското правителство.
 
Сорая Саенс де Сантамария и Рахой станаха добре синхронизиран, твърд дует, който винаги се представя като обективен и решителен. Когато се стига до предупреждения към сепаратисткото ръководство на Каталуния и призиви за връщане на законността в областта, заместничката на Рахой често застава пред микрофона, за да представлява централното правителство.
 
"Демокрацията в Каталуния е потъпкана", каза тя неотдавна.

Карлес Пучдемон: избраният внимателно за самоубийствена мисия
 

БГНЕС


Макар цялото й име да е Мария Сорая Саенс де Сантамария Антон, в Испания тя е известна като "Сорая". Като дете е много амбициозна. В биография някогашните й учители казват, че Сорая Саенс де Сантамария, която е дъщеря на фризьорка и нискоквалифициран работник, избухвала в плач, когато не получавала само шестици.
 
Книгата "Вицепремиерката" разказва за издигането на Сорая Саенс де Сантамария от "малката мравка" до "убиеца" в испанските правителствени кръгове.
 

Guliver/Getty Images


Каталунската криза - 7 години и 12 ключови дати

След като вече е вадила горещи кестени от огъня за Рахой по много поводи, Сорая Саенс де Сантамария сега трябва да поеме "спасяването" на Каталуния. Работейки по този въпрос, както пише вестник "Паис", тя ще се сблъска с "най-голямото досега предизвикателство за испанската демокрация".
 
Ако успее да се справи с взривоопасната ситуация, прогнозата на нейния колега от Народната партия Алфонсо Алонсо може да се сбъдне:"Сорая един ден ще бъде премиер".
БТА