Отстраненият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, който от вчера е в Брюксел, заяви днес, че ще се върне в Испания, ако получи гаранции за справедлив процес.

Белгийското правителство не е много благосклонно към Пучдемон

Колко дълго ще остана в Белгия зависи от обстоятелствата. Ако има гаранции за справедливо отношение, за неутралност на испанската държава, ако имам гаранции за безпристрастен процес, ще се върна незабавно, посочи той на пресконференция в отговор на въпрос. Пучдемон отбеляза, че е предприел пътуване до Брюксел, като столица на Европа и целта на пътуването му не е била Белгия.

пучдемон
БГНЕС

Пучдемон опроверга слуховете, че ще поиска от Белгия политическо убежище. Като гражданин на ЕС имам правото на свободно пътуване. Не съм търсил белгийски партии, този въпрос не касае Белгия. Дойдох тук, за да може гласът ни да бъде чут по-ясно, посочи той.

Повдигат обвинения на каталунските политици, отговорни за независимостта

По неговите думи изявлението му в Брюксел цели да открои "тежките недостатъци на демокрацията в Испания". Испанското правосъдие преследва идеите, а не престъпленията, коментира той. Пучдемон заяви, че е законен премиер на Каталуния и оглавяваното от него правителство все още представлява официалната власт в испанската провинция. По неговите думи това правителство ще продължи да работи.

Каталуния обяви независимост, Испания ѝ налага пряко управление

Според него испанската прокуратура търси отмъщение, а не правосъдие. Докато тази заплаха съществува, няма да има условия за обективен процес, коментира Пучдемон. По неговите думи търсените политически гаранции може да бъдат получени чрез ЕС. Моля Европа да реагира, призова той. Няма да се крием от правосъдието, няма да избягаме от отговорността си, добави Пучдемон.

Управляващите в Мадрид за Пучдемон: Безотговорността му няма граници

Той съобщи, че е научил за подготвяни насилствени действия срещу него, както и че в последните дни охраната му е била намалена по решение на испанската полиция.

Пучдемон: Решението на Мадрид противоречи на волята на каталунския народ

Ако ни осъдят на 30 години затвор, би било огромна грешка, която ще бъде платена скъпо от всички в Европа. Искам ясен ангажимент, че испанското правителство ще признае резултатите от насрочените за декември избори, аз ще ги призная, допълни каталунският политик.
БТА