/ БГНЕС
Отстраненият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон е поискал да даде пресконференция днес в международен пресцентър в Брюксел, стопанисван от белгийското правителство, но е получил отказ, съобщиха местни медии.

Повдигат обвинения на каталунските политици, отговорни за независимостта

Очаква се Пучдемон да намери друга зала, в която да направи изявление. Не е известно какво точно ще съобщи Пучдемон. Според медиите е възможно той да обяви, че внася молба за политическо убежище в Белгия, или че ще оглави "каталунско правителство в изгнание в Брюксел".

Каталуния обяви независимост, Испания ѝ налага пряко управление

Белгийският адвокат, нает снощи от Пучдемон, е уточнил, че засега Испания не е издала заповед за задържане и връщане на каталунския политик. Ако Пучдемон подаде молба за политическо убежище, по нея ще се произнесе белгийски съд и макар вероятността молбата да бъде одобрена да е малка, в срока до съдебното решение той не подлежи на екстрадиция, дори ако испанското правосъдие му предяви обвинения.

Управляващите в Мадрид за Пучдемон: Безотговорността му няма граници

Пол Бекерт не е убеден, че клиентът му ще успее да получи политическо убежище в Белгия. Да поиска убежище е едно, но е съвсем друго да го получи, коментира тази сутрин защитникът. Бекерт отбелязва, че навремето е настоявал без резултат за осигуряване на политическо убежище за представители на баската сепаратистка организация ЕТА.

Вижте още по темата:

Испания: една предизвестена катастрофа

Двоен политически трус в Испания - а сега накъде?

Как реагира светът на кризата в Испания?

Испанският премиер: Ако отнемем автономията на Каталуния, първо ще уволня Пучдемон

Испанският вицепремиер стана премиер на Каталуния

Пучдемон: Решението на Мадрид противоречи на волята на каталунския народ

Над 1 млн. души излязоха по улиците в Барселона срещу отделянето на Каталуния
БГНЕС