Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон, заминал за Белгия след отстраняването на правителството си, заяви, че е готов да се кандидатира на предсрочните регионални избори в Каталуния на 21 декември, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.
 
"Готов съм да бъда кандидат", каза той пред белгийската държавна телевизия. По думите му предизборна кампания може да се води отвсякъде.
 
"Смятаме себе си за законно правителство. Трябва да има приемственост, за да се каже на света какво се случва в Испания. Не с правителство в затвора ще има безпристрастни, независими и нормални избори", посочи още той.

Хиляди каталунци на протест (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Междувременно масови протести в няколко града в Каталуния заради осемте задържани министри. Съдът все още решава дали да издаде европейска заповед за арест на отстранения президент Карлес Пучдемон, посочва NOVA.

Испански съд разпореди задържането на 8 каталунски политици
 
20 хиляди каталунци протестираха срещу ареста на осем регионални министри, уволнени заради обявяването на независимост. Един от тях - Санти Вила, днес беше освободен под гаранция 50 хиляди евро.
 
Вила напусна кабинета преди едностранната декларация за независимост и само той беше освободен под гаранция. Останалите остават зад решетките.

Испанският съдия отлага издаването на европейска заповед за арест на Пучдемон
 
Сваленият президент Карлес Пучдемон и още четирима бивши министри са в Белгия и не се явиха в съдебната зала. Адвокатът на Пучдемон обаче отново заяви, че процесът е политически.
 
В четвъртък вечерта пред каталунска телевизия Карлес Пучдемон направи обръщение:

„Като легитимен президент на Каталуния настоявам за освобождаването на министрите, съветниците и вицепрезидента. Настоявам за уважение на всички политически позиции и за край на политическите репресии”, заяви Пучдемон.

Пучдемон се самопровъзгласи за президент в изгнание
 
Той твърди, че няма да се върне в Испания, докато не получи гаранции за справедлив процес.
БТА, nova.bg