/ БГНЕС
Съдебно разследване за управлението на коронавирусната криза във Франция ще започне срещу досегашния премиер Едуар Филип и бившите министри на здравеопазването Оливие Веран и Анес Бюзен, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на генералния прокурор към Касационния съд Франсоа Моленс.

Деветдесет жалби са били внесени в Съдебната палата на Републиката, която е компетентна да съди членове на правителството заради изпълнението на техните функции. Разгледани са 53 от жалбите и девет от тях са определени като основателни за започване на разследване.

Макрон назначи новия премиер на Франция

Сега според френските съдебни правила Моленс трябва да сезира разследващата комисия към Съдебната палата на Републиката, която ще води разследването. Деветте жалби са били обединени, за да се сезира разследващата комисия само по едно обвинение ("непредприемане на действия за борба с бедствие"), което е насочено срещу Бюзен, Филип и Веран.

Бюзен беше начело на здравно министерство до средата на февруари, преди да се кандидатира за кмет на Париж. Веран и Филип подадоха оставка днес.

Първите жалби в специализираната съдебна инстанция са били внесени още в началото на изолацията в средата на март. Те идват от частни лица, медици, асоциации, но също от затворници.
БТА