Свещеник е убит в село край Москва
Свещеник е убит в село край Москва / снимка: БГНЕС

Протойерей Александър Филипов, настоятел на храма "Вознесение господне" в село Сатино Руское (Московска област), е бил убит снощи, съобщи сайтът Лента.ру, като цитира руската агенция Интерфакс.

Според РИА Новости, милицията в Подмосковието съобщила, че свещеникът е бил убит във входа на сградата, където живеел. Задържани били двама заподозрени руснаци - на 35 и на 28 години.

Източници на ИТАР-ТАСС и на Интерфакс от органите на реда обаче твърдят, че задържаните са трима. Не се съобщават данни за самоличността им, но се посочва, че били пияни, информира Лента.ру, цитирана от БТА.

Тримата вече са направили самопризнания, твърди събеседникът на ИТАР-ТАСС.

Според предварителната версия на следствието, отец Александър направил забележка на хулигани, докато "удовлетворявали естествена нужда на обществено място", след което те го последвали във входа и го застреляли, посочва Лента.ру.

У задържаните са открити пистолет ИЖ и ловджийска пушка "Сайга", с която вероятно е бил застрелян убитият, уточнил източникът на ИТАР-ТАСС.

Събеседникът на Интерфакс обаче заявил, че мъжете просто пребили свещеника, който не бил с расо, а с обикновени дрехи, и отец Александър починал от получените травми.

Това е второто убийство на свещеник в Москва и покрайнините й от нощта срещу 20 ноември, когато в московски храм бе застрелян отец Даниил Сисоев, известен с активната си мисионерска дейност сред неправославното население, отбелязва Лента.ру.

Трима руски православни свещеници станаха жертва на престъпници през изтеклата година, припомня ИТАР-ТАСС.