Сантяго Бернабеу
Сантяго Бернабеу / Gulliver/Getty Images, архив
152 000 квадратни метра покрив, места за 81 044 зрители и 40 месеца – това са някои от най-важните данни за обновяването на митичния стадион на Реал Мадрид „Сантяго Бернабеу“. 40 месеца ще трае работата по покриването му, откриването трябва да стане през лятото на 2022 г.

От клуба пуснаха атрактивно видео на дейностите по монтирането на мощните стоманени подпори на покрива в северната и южната част. Проектът предвижда всичките зрителски места да бъдат под козирка, а когато се наложи да се предпази и игрището от евентуален порой или снеговалеж с подвижен покрив, който за 15 мин. „запечатва“ изцяло „Сантаго Бернабеу“.

Използваните материали за покрива ще дават възможност за пропускане на светлината отвън навътре за постигане на по-добра вътрешна осветеност, която, от своя страна, да намали консумацията на електрическа енергия за осветление.

Макар, че работата напредва с отлични темпове, срокът от 40 месеца за завършването на стадиона, се счита за доста амбициозен, тъй като абсолютно всичко на „Сантяго Бернабеу“ ще бъде абсолютно ново – не само покривът, но също входовете, коридорите, седалките. За всичко това „кралският клуб“ ще се изръси кралски – планирано е цената да не надвиши 796,5 милиона евро, които клубът ще започне да изплаща с 27 равни годишни вноски от 29,5 млн. евро от юли 2023 г. до юли 2049 г.

Превод и редакция: DarikNews