Стотици жертви след силен трус в провинция Съчуан
Стотици жертви след силен трус в провинция Съчуан / снимка: БГНЕС, архив

Силно земетресение с магнитуд 6,9 по Рихтер разтърси югозападната китайска провинция Съчуан, съобщи АП.

Най-малко 156 души са загиналите и над 5500 - ранените вследствие на мощното земетресение, сочат данни на китайска телевизия, цитирани от АП. Най-тежко е пострадало селото Лунмън, в които почти всички сгради са срутени от едноминутния трус.

Според китайския сеизмологичен институт трусът е бил с магнитуд 7, а според Геофизическия институт на САЩ - с магнитуд 6,6, посочва БТА.

Центърът на труса е бил на 111 км северозападно от град Лешан, на дълбочина едва 16,4 км под земната повърхност. Според агенция Синхуа трусът е разлюлял сгради в столицата на провинцията Чънду, разположена на 115 км в източна посока.

Новият китайски президент Си Цзинпин поиска да бъде оказана цялата необходима помощ на пострадалите. Повече от 2000 военнослужещи спешно са изпратени да помагат на намиращите се вече на място спасители. Премиерът Ли Къцян вече е в пострадалия район. Първите 24 часа са решаващи за спасяване на живота на хората, заяви той.

Движението по 140-те километра на магистралата от главния град на провинцията Ченду до Я’ан, селището непосредствено до епицентъра, е забранено за други коли, освен за линейките, камионите на армията и други превозни средства, участващи в спасителната операция.

Съчуан е една от най-населените провинции на Китай с близо 80 милиона жители. През май 2008 г. районът бе разтърсен от опустошително земетресение с магнитуд 7,9 по Рихтер, в резултат на което 90 000 души загинаха или бяха обявени за изчезнали.