/ БТА
Стотици морски лъвове и ушати тюлени са открити мъртви по крайбрежието в южната част на Бразилия, съобщи АФП, позовавайки се на местните власти, които приписват гибелта им на птичия грип. 

Досега на различни крайбрежни места са преброени 552 мъртви животни.

По данни на бразилското министерство на земеделието първото огнище на птичи грип при морски бозайници е установено в началото на октомври в Касино, щата Рио Гранде до Сул.

Експерти призовават за защитени зони заради случаите на птичи грип в Антарктида

Повечето от мъртвите животни в Южна Бразилия са намерени в близост до границата с Уругвай, където през септември властите съобщиха за откриването на близо 400 трупа на морски лъвове и ушати тюлени, чиято смърт също беше приписана на птичия грип.
       
Според местните власти обаче няма "никакъв риск за консумацията на птиче месо или яйца", произведени в страната.

Поради това Бразилия запазва статута си на "свободна от болестта", тъй като досега, според правителството, "не е засегнато търговско производство".

Птичи грип е открит за първи път край бреговете на Антарктида

Въпреки че случаите на зараза при човека са редки, бразилските власти все пак препоръчват на хората да стоят далече от останките на морски бозайници и да държат домашните си любимци настрана от тях. 

Перу, Чили и Аржентина също съобщават за смъртни случаи сред морската си фауна, които се дължат на вируса, причиняващ сериозни мускулни, неврологични и респираторни увреждания.

 
Елена Христова/БТА