/ ThinkStock/Getty Images
Основният вирус на птичия грип е открит за първи път край бреговете на Антарктида, което представлява нов риск за някои местни видове, като например пингвините, съобщиха британски изследователи, цитирани от АФП. 

Засега наличието на вируса на птичия грип с висока патогенност (HPAI) е потвърдено при  антарктически морелетници (скуа) - вид морски птици, според прессъобщение, публикувано  от Британската антарктическа служба (BAS), към която са прикрепени британските изследователи, работещи в този регион.
       
Съобщение идва в момент, когато светът е засегнат от най-тежката епидемия от птичи грип в историята, подхранвана от този вирус, за който много експерти се опасяваха, че в крайна сметка ще достигне до антарктическия континент.

Антарктида е централно място за размножаване на много видове птици, което би могло да направи присъствието на вируса особено проблематично.
       
Британските изследователи са взели проби от телата на антарктически морелетници, намерени мъртви на остров Южна Джорджия в  Атлантическия океан близо до най-южната част на Южна Америка. 

В тези проби е открит вирусът на птичия грип с висока патегонност (HPAI), като изследователите предполагат, че той е пренесен от някои птици от Южна Америка. Континентът, до голяма степен пощаден от птичия грип, беше засегнат тежко от последната епидемия, която продължава вече две години, като десетки милиони домашни птици са обречени на клане.

"Наличието на вируса в Антарктида е драматична новина. Ситуацията може да се промени много бързо", казва Мишел Уили, специалистка по птичия грип в университета на Мелбърн.

Изследователите се опасяват, че вирусът в крайна сметка ще се разпространи на южния континент и ще застраши птици като пингвините, които не живеят другаде и поради това никога не са имали възможността да изградят имунитет срещу този патоген.
Елена Христова/БТА