214 души са били задържани вчера в цяла Франция по време на протестите срещу реформата на трудовия пазар, планирана от френското правителство. 78 полицаи са били ранени, от които някои са в тежко състояние. Това съобщи френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов, предаде АФП.

В реч пред няколко десетки членове на силите на реда, военни, полицаи и жандармеристи, която произнесе в Страсбург, Казньов каза, че сред участниците в протестите е имало екстремисти, които са извършили вандалски прояви с единствен мотив омраза към държавата и към ценностите на Френската република.

Ожесточени сблъсъци между полицаи и протестиращи във Франция (ВИДЕО)

Тези прояви на насилие са неприемливи. Държавата няма да прояви и ни най-малко снизхождение към извършителите на това насилие, допълни Казньов. Протестите събраха според полицията 170 000 души. Според синдикати участниците в тях са били дори 500 000.

Вътрешният министър съобщи още, че от началото на вълната от протести срещу планираната трудова реформа, започнала преди два месеца, арестуваните по време на протестите са общо 961 души.

Протестите във Франция срещу трудовата реформа не стихват

В речта си днес Казньов отвърна и на политици от дясната опозиция, които искат забраната на тези демонстрации. Той подчерта, че извънредното положение във Франция не е положение на политическо удобство и изгода.

Казньов добави, че извънредното положение, обявено в страната след атентатите от 13 ноември, не освобождава държавните отговорни лица от задължението за стриктно спазване на принципите на правовата държава.

В речта си Казньов каза, че от януари 2015 г. властите са осуетили във Франция 7 плана за атентати и са арестували 93 души за терористични дейности.

Източник: БТА