/ / iStock/Getty Images
Генералният секретар Йенс Столтенберг обяви, че на срещата на върха във Вилнюс съюзниците ще съгласуват многогодишен пакет от помощ и ще подобрят политическите връзки с Украйна, приближавайки страната „до полагащото й се място в НАТО“, съобщи пресслужбата на Алианса.

Столтенберг приветства министър-председателя на Естония Кая Калас в централата на НАТО за разговори относно подготовка за срещата на върха във Вилнюс.

Той обяви, че „съюзниците са се споразумели за нов ротационен модел за противовъздушна и противоракетна отбрана, позволяващ бърз преход от въздушен контрол към противовъздушна отбрана. „На срещата на върха ще предприемем следващите стъпки с нови регионални планове, определени сили и способности, както и разширена програма за учения – всичко това подкрепено от над 300 000 войници във висока степен на готовност“, каза генералният секретар.

Кабинетът одобри нов пакет военна помощ за Украйна

Столтенберг приветства водещата роля на Естония в предоставянето на критична помощ и сплотяването на международната общност зад украинския народ.
Той съобщи, че на срещата на върха съюзниците ще съгласуват многогодишен пакет от помощ и ще подобрят политическите връзки с Украйна, приближавайки страната „до полагащото й се място в НАТО“.

Очаква се съюзниците също така да се споразумеят за по-амбициозно обещание за инвестиции в отбраната, с 2% от БВП като долна граница, а не таван, и генералният секретар похвали Естония за това, че дава пример.

По отношение на бунта на наемниците на „Вагнер“ от миналия уикенд, Столтенберг го нарече „вътрешен въпрос за Русия“, но подчерта, че „това още веднъж демонстрира, че незаконната война на президента Путин в Украйна е голяма стратегическа грешка. Това задълбочи съществуващите разделения и създаде ново напрежение в Русия“.

В същото време генералният секретар предупреди да не се подценява Русия, като каза: „трябва да продължим да подкрепяме Украйна и трябва да поддържаме силна защитата си“.

Столтенберг заяви, че от 2014 г. НАТО значително е засилило присъствието и готовността си от Черно до Балтийско море. Това включва водена от Обединеното кралство многонационална бойна група в Естония, която може бързо да бъде подсилена до численост на бригада, както и бойни самолети и противовъздушна отбрана от съюзниците, които помагат за защитата на естонското небе.

Той добави, че срещата на върха във Вилнюс ще бъде първата с Финландия като нов член и че се работи за финализиране на присъединяването на Швеция.

"Свиках друга среща на висши служители от Турция, Швеция и Финландия следващия четвъртък. Сега е моментът да приветстваме Швеция като пълноправен член на НАТО", каза Столтенберг.

Генералният секретар обърна внимание на значението на мисията на НАТО КФОР в Косово, която продължава да изпълнява безпристрастно мандата си от ООН.

„Призоваваме и двете страни да се въздържат от всичко, което може допълнително да ескалира напрежението, и да се върнат незабавно към диалога, подпомаган от ЕС, който е единственият път напред“, каза той.
БГНЕС