/ БГНЕС
Предстоящата среща на върха на лидерите на НАТО ще бъде „трансформираща“ за евроатлантическата сигурност, заяви генералният секретар на Алианса в четвъртък, цитиран от „Анадолската агенция“.

Йенс Столтенберг говори пред репортери по пътя към втория ден от срещата на министрите на отбраната на НАТО, предшестваща срещата на върха на лидерите на НАТО, насрочена за 29-30 юни в Мадрид.

Той каза, че срещата на върха на лидерите ще бъде „трансформираща“ за евроатлантическата сигурност, защото ще укрепи дългосрочната отбранителна и сдържаща позиция на военния Алианс, за да се изправи пред предизвикателствата на един „по-опасен свят“.

Според Столтенберг министрите на отбраната на НАТО вече са положили основите, за да „продължат да предоставят съществена и безпрецедентна подкрепа на Украйна“.

На срещата в четвъртък те ще обсъдят как да модернизират НАТО и необходимостта от увеличаване на разходите за отбрана, както и укрепване на партньорствата с Япония, Южна Корея и Нова Зеландия.

Министрите ще говорят и за кандидатурата за членство в НАТО на Швеция и Финландия.

По пътя към срещата министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин изрази надежда, че процедурата „ще продължи напред в подкрепа на желанието за присъединяване към НАТО“, добавяйки, че и двете страни са „много способни“ и споделят същите основни ценности като останалите съюзници.