/ БГНЕС
НАТО е изправена пред най-сложната обстановка в сигурността в историята си, заяви днес в Кувейт генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.
Той направи това изявление, след като юбилейната среща на върха по случай 70-ата годишнина на алианса в началото на декември разкри дълбоките разногласия между някои лидери на страните членки.

За седем десетилетия НАТО никога не се е изправяла пред толкова сложна обстановка в областта на сигурността като днешната, заяви Столтенберг по повод 15-ата годишнина от Истанбулската инициатива за сътрудничество.

Йенс Столтенберг: С-400 никога няма да бъде интегрирана в НАТО

"За да гарантираме нашата сигурност трябва да сме гъвкави и готови да отговорим на заплахите, идващи от всякъде - от земята, морето, въздуха, космоса и киберпространството, както и от държавни и недържавни фактори", допълни Столтенберг.

По случай 70-годишния юбилей на пакта неговите 29 страни членки приеха обща декларация срещу заплахи, като Русия, тероризма и - за първи път - стратегическото предизвикателство, което представлява нарастващото влияние на Китай, припомня АФП.
БТА