Столтенберг: Русия поддържа значително военно присъствие в Сирия
Столтенберг: Русия поддържа значително военно присъствие в Сирия / БГНЕС

Русия поддържа "значително военно присъствие" в Сирия "въпреки обявеното частично изтегляне" на нейните военни части, заяви генералният секертар на НАТО Йенс Столтенберг в Анкара, съобщава АФП.

Въпреки обявеното частично изтегляне ние виждаме, че Русия поддържа значително военно присъствие, за да подкрепя режима на Асад в Сирия, изтъкна Столтенберг. Той добави, че макар да среща трудности, примирието остава най-добрата основа за мирно решение на кризата чрез преговори.

НАТО и Русия имат дълбоки разногласия, това остава непроменено

Руският президент Владим Путин, чиято армия участва в операции в Сирия, обяви миналия месец изтегляне на основната част от руските военни, няколко дни след началото на примрие между режима и бунтовниците, договорено с посредничеството на Москва и Вашингтон.

Но многобройните нарушения на примирието и ужасната хуманитарна ситуация на терена имаха сериозно отражение върху преговорите в Женева между режима и основните групи от опозицията. Опозицията обяви, че не може да продължи да води преговори в Швейцария, докато сирийци умират ежедневно, най-вече при бомбардировки.

НАТО упреква Русия, че усложнява постигането на мир в Сирия

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права /СЦНЧП/ най-малко 44 граждани са загинали във вторник при въздушни удари, които изглежда са нанесени от сирийската армия, срещу два пазара в северозападната провинция Идлиб, контролирана от сирийския клон на Ал Кайда, Фронта Ан Нусра, който подобно на "Ислямска държава", е изключен от примирието.

Източник: БТА