Станишев ще произнесе реч пред Общото събрание на ООН
Станишев ще произнесе реч пред Общото събрание на ООН / netinfo

Премиерът Сергей Станишев ще говори пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Речта му ще е около 19 часа българско време. Преди това министър-председателят участва в кръгла маса, посветена на борбата с бедността и гласа.

Основен акцент в речта на Станишев пред световните лидери ще е районът на Балканите. Министър-председателят ще призове да не бъдат пренебрегвани замразените военни конфликти и в рамките на инициативите за регионално сътрудничество да бъде привлечено и Косово.

Станишев ще изрази готовността на страната ни да продължи ангажимента си при подготовката на европейската мисия за наблюдение в Грузия.

Пред събралите се в Ню Йорк държавни ръководители Станишев ще обяви готовността на България да стане домакин на регионален център на ООН за Западните Балкани и Черноморския регион.

Интересни срещи проведе вчера министър-председателят в Ню Йорк. Най-дълго продължи разговорът му с бившия държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт. Анализите на Сергей Станишев за събитията в Грузия и енергийната политика впечатлили силно бившия държавен секретар на САЩ.

Според Олбрайт, България е най-подходящата страна от Европейския съюз за диалог с Русия. Тя е казала още, че любимият й град в България е Пловдив и подарила на българския премиер последната си книга с автограф.