Станишев: Членството ни в ЕС вдъхна на българите вяра
Станишев: Членството ни в ЕС вдъхна на българите вяра / netinfo
Членството ни в Европейския съюз вдъхна на България вяра и ще донесе на страната дългосрочни облаги. Това заявява в интервю за агенция Синхуа българският премиер Сергей Станишев, поместено днес в електронното издание на китайския "Женмин жибао".

"Смятам, че най-забележителното нещо от членството на България в ЕС, е че то постави страната на по-добро място в глобализирания свят и ни вдъхна повече вяра", казва Станишев преди 50-годишнината от подписването на Римския договор. По

думите му успешното присъединяване на страната му към Евросъюза е признание за предприетите от България реформи и положителен сигнал за страните от Западните Балкани, които също искат да влязат в 27-членния блок.

"Знам със сигурност, че 1 януари не бележи края на нашите усилия, а точно обратното, защото сме изправени пред нови предизвикателства", продължава българският премиер. Като приоритети на своето правителство той изброява подобряването на бизнес климата, подпомагането на регионалното развитие, както и реформите в правосъдието и образованието. Той подчертава, че правителството му трябва да се справи с разминаването между високите очаквания на българите за по-добър живот след влизането на страната им в ЕС и факта, че за да се усетят ползите от членството, е нужно време.

Отбелязвайки, че икономическата и политическата среда в България е стабилна, Станишев предрича проспериращо бъдеще за страната си. Той обеща, че правителството му ще полага непрестанни усилия, за да превърне България в достоен член на ЕС и фактор за стабилност, сигурност и просперитет в рамките на съюза. Като нов член на ЕС България ще продължи да поддържа двустаранните си отношения с Китай и да работи за всестранното партньорство с КНР.