Срив в компютърната система предизвика бъркотия по британските летища
Срив в компютърната система предизвика бъркотия по британските летища / снимка: Gulliver/Getty Images

Няколко десетки полета във Великобритания ще бъдат анулирани утре, а стотици - забавени, заради безпрецедентния технически срив в националната система за управление на полетите, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на авиационните власти. Дори ако специалистите успеят да отстранят напълно проблема през следващите часове, нормализирането на графика на полетите ще бъде сложно.

Заради проблем с телефонното оборудване британската диспечерска служба работи на 80 процента от своя капацитет. Няма рискове за сигурността, но проблемът все още не е решен.

Срив в системата за въздушен контрол в главния диспечерския център на британската гражданска авиация в Суонуик предизвика хаос по британските летища, а също в Ирландия. Много полети бяха отменени или забавени.

Асоциацията на британските туроператори посъветва пътниците да изискват в случай на продължително забавяне настаняване в хотел и топла храна от съответната авиокомпания. Редица британски телевизии се питаха с възмущение как е възможно неработещ телефон да доведе до анулирането на стотици полети и да провали плановете на хиляди пътници.

Лондонските летища Хийтроу, Станстед и Лутън, както и тези в Дъблин, Глазгоу, Единбург и Кардиф, обявиха големи закъснения, посочва АФП.

Вътрешни и международни полети бяха анулирани на Хийтроу - летището с най-голям пътнически поток в Европа и с най-голям международен пътнически трафик в света. „Възникна проблем при преминаването на системата от нощен към дневен режим на работа. Инженерите ни работят за решаването му възможно най-бързо”, обясниха от британската служба за управление на въздушното движение, посочва БТА.

Технически проблеми с въздушния контрол в Южна Англия доведоха до закъснения на някои полети от Великобритания и континента тази сутрин, казаха и от летището в Дъблин. Говорител на летище Станстед съобщи, че всички заминаващи полети имат между половин и два часа закъснение. 20% от заминаващите полети на летище Гетуик имат закъснение и пътниците са предупредени, че може да се наложи да чакат с часове, преди да отпътуват, отбелязва АП.