/ Guliver/Getty Images
Американският Държавен департамент обяви, че отпуска още 697 млн. долара хуманитарна помощ за народа на Сирия. Така общата помощ, отпусната досега от САЩ, възлиза на над 7 млрд. долара, предаде Ройтерс.
 
Близо 516 млн. долара ще бъдат предназначени за помощ вътре в самата Сирия. Останалите пари ще са за страните от региона, в които има сирийски бежанци. Йордания ще получи около 88 млн. долара, Турция - 35 млн., Ливан - 29 млн., Ирак - 15 млн. долара, Египет - 13 млн., а регионални организации - 2 млн. долара.
 
ЕС е най-големият донор в света на хуманитарни помощи

След среща за Сирия на високо равнище, състояла се в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини каза, че съюзът догодина ще организира конференция за оказване на помощ за възстановяване на Сирия, предаде ТАСС. Тя припомни, че на конференцията за Сирия в Брюксел през април са били обещани 10 млрд. долара за възстановяване на страната.
 
Сега настъпи време да преминем от обещанията към тяхното изпълнение, заяви Могерини и отбеляза, че за последните месеци ситуацията в Сирия се е подобрила, а Ислямска държава е била изтласкана от много райони. Могерини допълни, че преговорният процес в Астана е позволил да се стигне до намаляване на нивото на насилието и да се създадат зони за деескалация в Сирия. Този извод направи на срещата и емисарят за Сирия на ООН Стафан де Мистура.
 
На срещата заместник-министърът на външните работи на Русия Генадий Гатилов каза, че зоните за деескалация в Сирия няма да станат прелюдия за разделяне на страната и припомни, че те са временна мярка, предаде ТАСС.
 
Бойци на Ислямска държава: Лидерът ни е мъртъв, очаквайте новия халиф

Помощник държавният секретар на САЩ Саймън Хеншоу припомни, че САЩ са си поставили три цели в Сирия. Първата е унищожение на Ислямска държава и съдействие за стабилизацията на ситуацията в освободените райони. Втората е деескалация на насилието между правителствените сили и силите на опозицията, за да се намалят страданията на народа и да се запази опозицията. Третата е създаване на условия за период на политически преход. Хеншоу заяви, че сирийският президент Башар Асад няма място в бъдещето на Сирия.
 
Дипломатът каза, че в югозападната част на Сирия САЩ тясно взаимодействат с Йордания и Русия и че те съвместно са създали условия за прекратяването на огъня, което да доведе до прекратяването на насилието и предоставяне на възможност за по-безопасен достъп за организациите, осигуряващи хуманитарна помощ.
БТА