/ снимка: БГНЕС, архив
Евростат: България значително е увеличила своите хуманитарни помощи
България значително e увеличила хуманитарните си помощи през последните години, като общата сума надхвърля 2,5 млн. лева, показват данни от анализ на Евростат за хуманитарните помощи, които страните от ЕС са отпуснали през 2016 г.

Анализът е по повод Световния хуманитарен ден (19 август), който се чества от 2008 г. насам и е обявен официално от Общото събрание на ООН като ден за признание към хуманитарните работници, които с риск на живота си изпълняват своята дейност, към духа на хуманизма и призив към хората в защита на един по-хуманен свят.

По данни на европейската статистика страната ни през последните пет години заделя около 0,09 на сто от брутния национален доход за различни хуманитарни дейности, при среден показател за ЕС от 0,51%. През 2010 г. сумата, която е заделяла страната ни за хуманитарни помощи е била 0,04 на сто, показват данни на Евростат.

До средата на 2016 г. българската хуманитарна помощ е достигнала до хиляди бежанци и насилствено разселени хора, както и хора в нужда, засегнати от военни кризи или природни бедствия. Страната ни е помогнала с хуманитарни помощи на население в страни от различни региони: Афганистан, Сирия, Ирак, Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония, Украйна, Грузия, Непал, Еквадор, Хаити и др.
 
Страните от ЕС са най-големият донор в световен мащаб на средства за хуманитарни дейности - само през 2016 г. общността е изразходвала над 75 млрд. евро за различни хуманитарни помощи. За сравнение, страните извън ЕС, които са членове на Комитета за подпомагане на развитието, са отпуснали средно 0,21% от своя брутен национален доход (БНД) за помощи за развитие, при 0,51% от ЕС през м.г.
 
През миналата година пет държави-членки на ЕС са отпуснали 0,7% от брутния си национален доход (или повече) за официални помощи за развитие и хуманитарни дейности: Люксембург - 1%, Швеция - 0,94%, Дания - 0,75%, Германия и Великобритания - по 0,7%. Друг голям донор извън общността е Норвегия, като страната е отпуснала хуманитарни помощи от 1,1% от БНД, а Турция дори е надвишила средния показател за ЕС от 0,7% и е отпуснала хуманитарни помощи за 0,8% от своя БНД.
 
През последните 20 години жертви на нападения по време на работа са станали над 3800 хуманитарни работници в различни горещи точки на света. За последните години военните конфликти са се увеличили десетократно, а почти толкова са се увеличили и бедствията - природните и тези, причинени от човешката дейност.
 
Повече от 130 милиона души в момента се нуждаят от хуманитарна помощ, а близо 60 милиона са напуснали домовете си. По актуални данни на експерти - само за първоначалното посрещане на нуждите на хората в беда в световен мащаб, са необходими около 40 млрд. долара, а ЕС е отпуснал само за миналата година два пъти по-голяма сума, отчита Евростат.
 
По последни актуални данни, само за съвместния проект, реализиран в Турция с финансиране от ЕС, който ще има за цел да осигури качествено здравно обслужване на сирийските бежанци, ще са необходими около 300 млн. евро. Други около 3 млрд. евро са необходими за образователни, социално-икономически и инфраструктурни цели, които са извън хуманитарните помощи за мигрантите в Турция.
БТА