Абу Бакр ал Багдади
Абу Бакр ал Багдади / БГНЕС
Бойци на "Ислямска държава" съобщили, че лидерът на групировката Абу Бакр ал Багдади е мъртъв, предаде телевизия Ас Сумария, цитирана от ТАСС. Иракската медия се позова на местен източник в северната провинция Нинава, чийто административен център е Мосул.

Абу Бакр ал Багдади, харизматичният халиф на „Ислямска държава“

Според Ас Сумария бойци на ИД са съобщили за гибелта на своя лидер в кратко изявление. В текста пишело, че в скоро време ще бъде обявено името на новия "халиф".
Сирийският център за наблюдение на правата на човека заяви, че има "потвърдена информация", че Ал Багдади е убит, посочва Ройтерс.

Кой ще замени Ал Багдади, ако се потвърди, че той е ликвидиран?

В средата на миналия месец руското министерство на отбраната обяви, че по предварителни данни Ал Багдади е бил убит при руски въздушен удар в Сирия в края на май, припомня ТАСС. Пентагонът тогава заяви, че не разполага с данни, които да потвърдят информациите за смъртта на лидера на ИД, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Прощалната проповед на лидера на "Ислямска държава"

На 10 юни иракският премиер Хайдер ал Абади обяви, че Мосул е освободен напълно от "Ислямска държава". Във втория по големина град в страната обаче и днес продължават откъслечни боеве.

След близо 9 месеца битка: Освободиха Мосул от ИД

В Стария град, където през последните дни от офанзивата се водеха най-тежките боеве, днес е имало най-малко един въздушен удар, предаде Асошиейтед прес. Близо до иракските позиции паднаха минометни снаряди, изстреляни от "Ислямска държава", а в западната част на Стария град се чуваше интензивна стрелба.

Джамията Ан Нури в Мосул преди и след взрива (СНИМКИ)

Върховният комисар на ООН по правата на човека Зеид Раад Хусейн призова иракските власти да гарантират спазването на човешките права след превземането на Мосул.

Офицер от иракската армия и местни жители заявиха, че "Ислямска държава" междувременно почти е превзела село Имам Гарби, на около 70 км южно от Мосул, предаде Ройтерс.

БТА