Списание „Вог” публикува интервю със Сакскобургготски
Списание „Вог” публикува интервю със Сакскобургготски / netinfo
Списание "Вог" публикува интервю с лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски, с който в Мадрид е разговаряла журналистката Олга Руис. Интервюто е озаглавено "Стилът Симеон”.

В интервюто Сакскобургготски описва трудностите си по време на своето управление, визирайки жертвите, направени след приемането ни в ЕС, влизането ни в НАТО и драстичното съкращение на числеността на армията, връщането на телата на загиналите в Ирак български войници и др.

Запитан каква е била причината за убедителната изборна победа на неговата партия през 2001 г., той отговаря: "Надеждата, за която съм благодарен на хората, но и на която е двойно по-трудно да се отговори. Това е и причината програмата ни да се превърне в мит”.

Коментирайки решението на Конституционния съд за връщане на имотите на семейството му, лидерът на НДСВ казва: "През 1995 г., когато започна реституцията, многократно отлагах въпроса, защото страната имаше други приоритети, докато през 1998 г. главният прокурор предяви пред правителството иск за собствеността на българския гражданин Симеон. 50 години живях много добре и без тях. Никога не съм си мислел за връщането на тези имоти”.

На въпрос на какво се дължи промяната на наименованието на политическата партия, която Сакскобургготски създаде, той отговаря: "На това, че в продължение на години бях обект на забележките на много приятели и колеги, министър-председатели, които ми казваха, че макар да им харесва наименованието „Национално движение Симеон Втори”, им напомня малко за култа към личността. За времето от 2001 г. досега създадохме наша идентичност, част сме от Либералния интернационал и партия, носеща моето име, ми се струва демоде".

Цялото интервю четете тук.