Спират издирването на изчезналия самолет на „ЕърЕйша”
Спират издирването на изчезналия самолет на „ЕърЕйша” / снимка: Guliver/Getty Images

Издирването на изчезналия между Индонезия и Сингапур самолет на малайзийската авиокомпания "ЕърЕйша" със 162 души на борда са преустановени за нощта и ще се възобновят утре сутрин, съобщи индонезийското министерство на транспорта, цитирано от Франс прес.

"Прекъснахме издирването, защото започна да се смрачава. Времето също не беше много благоприятно. Ще подновим издирвателните дейности утре в 07.00 ч. (00.00 ч. по Гринуич) и дори по-рано, ако времето е подходящо", каза говорител на министерството, цитиран от БТА.

Самолет на авиокомпания „ЕърЕйша" със 162 души на борда, пътуващ от индонезийския град Сурабая за Сингапур, изгуби контакт с контрола на въздушното движение в Джакарта в 6.17 ч. местно време (23.17 ч. по Гринуич). Самолетът е трябвало да пристигне в Сингапур в 8.30 ч. местно време (00.30 ч. по Гринуич). На сайта си сингапурското летище посочва, че полетът е „закъсняващ".

АФП отбелязва, че на борда е имало деца, включително бебе и един французин. В самолета е имало 149 индонезийци, трима корейци, сингапурец, британец и малайзиец, посочва Ройтерс. Няма българи сред пътниците на изчезналия самолет на малайзийската авиокомпания „ЕърЕйша", потвърдиха от пресцентъра на МВнР.

Близък на един от пътниците на изчезналия малайзийски самолет е получил SMS от непознат номер, в който се казва, че самолетът е извършил аварийно кацане в източната част на остров Белитунг в Яванско море и всички пътници са живи и здрави, предаде РИА Новости, позовавайки се на местни медии.

Индонезийските власти отказват да потвърдят тази информация.

В същото време стана известно, че 23-ма души - 11 мъже, 8 жени и 4 деца, са се оказали невероятни късметлии, след като не се качили на изчезналия малайзийски самолет. Хората били закупили билети, но се отказали от полета в последния момент, съобщава РИА Новости.

В социалните мрежи вече се разказват невероятните истории на по чудо спасилите се хора. „Брат ми почти се качи на изчезналия самолет... Името му все още е в списъка с пътниците заедно с моите племеници... Но тези хора са добре. Брат ми и семейството ми са добре", пише жена в Twitter.

Сред спасилите се по чудо хора е и мъж, който разказва, че на борда на самолета е пътувал неговият най-добър приятел. „Той замина със семейството си, за да посрещнат Нова година в Сингапур. Тази сутрин ми се обади и ми каза: „Довиждане! Ще се видим догодина", разказва през сълзи младият мъж.