Спасиха един човек от канадския хеликоптер, един загина, издирват 16
Спасиха един човек от канадския хеликоптер, един загина, издирват 16 / снимка: БГНЕС

Един човек беше спасен, друг загина, а още 16 се издирват, след като хеликоптер, превозващ работници към океанска сонда, падна в северната част на Атлантическия океан край брега на Канада, предаде АФП.

 

Падналият хеликоптер пътувал от Нюфаундленд към петролната платформа Хиберния, когато паднал в океана на 87 км от брега в 13.48 часа българско време. Един човек е изваден от водите, а едно тяло е открито часове след катастрофата. Премиерът Стивън Харпър заяви, че катастрофата е "трагичен инцидент" и обеща, че спасителните екипи ще продължат "интензивно търсене" на останалите 16 пасажери и екипаж.

 

По-рано бяха намерени два спасителни сала, но на борда им не е имало никой. Те може да са били надути ръчно или да са се надули автоматично, след като хеликоптерът се е блъснал във водата. Хеликоптерът е "изпитал технически проблеми, съобщил ги е по радиото и се е обръщал, за да се върне, когато връзката е прекъснала", заяви Рик Бърт от чартърната фирма.

 

Хеликоптерът Сикорски С-92 е бил нов, а времето по време на инцидента е било меко. По време на претърсването вятърът набра сила и вълните достигаха до три метра при температури близки до точката на замръзване. Пасажерите могат да оцелеят до 24 часа във водата, ако носят спасителни екипи. Единственият досега оцелял е спасен от хеликоптер на фирмата, въпреки участието на търговски и военни съдове и авиация. Компанията "Куугуар хеликоптерс" обяви, че прекратява всичките си операции до изясняване на причините за катастрофата.