Кенийски природозащитници успяха да спасят девет жирафа от остров, който потъва, съобщи ДПА.

Последните два Ротшилдови жирафа - Енкарикони и бебето й Ноела, бяха преместени от о-в Лонгичаро в езерото Баринго на сушата с баржа в петък, съобщи Тръстът на северните рейнджъри.

Жирафите са заселени на острова през 2011 г., за да бъде възстановена популацията там. Нивото на водата обаче непрекъснато се покачва и островът се смалява. Затова жирафите напоследък не са имали достатъчно храна.

Спасителната операция е започнала в началото на декември миналата година. Един по един жирафите са преместени в резерват с площ около 18 кв. км със специално построена баржа. Те са примамени на нея с плодове манго.

Жирафите от редкия подвид вече ще живеят в резервата Руко. Надеждата на природозащитниците е там броят им да се увеличи.

Специалистите проучват причините за покачването на нивото на водата в езерото Баринго и други езера в Кения. Възможно е това да се дължи на геоложки процеси дълбоко в земните недра. Друга причина може да е увеличаващото се обезлесяване, заради което се натрупват повече седименти в езерата.
БТА