/ iStock/Getty Images
Швейцарски биолози установиха, че женските жирафи, които прекарват много време със свои посестрими, живеят по-дълго от самотните, съобщи Сайънс дейли.

Екипът на Моника Бонд от университета в Цюрих е наблюдавал пет години 512 женски жирафа в район от 1500 кв. км в Северна Танзания. Биолозите са анализирали ефекта от общителността, естествената среда, човешкия фактор за оцеляването на животните.

Резултатите им показват, че женските, живеещи в големи групи, имат по-добри шансове за оцеляване от по-изолираните.

Групите на жирафите са динамични и се променят през деня. Възрастните женски обаче поддържат специфично приятелство в дългосрочен план. То им помага да оцеляват.

Освен бракониерството, основната причина за смъртност при женските жирафи са болестите, стресът и недохранването. Социалните връзки подобряват ефикасността при намирането на храна и помагат за справяне със съперничеството, избягването на хищници, риска от болести и психосоциологическия стрес, обясняват учените.

Животът в група помага на женските да намаляват тормоза на мъжките, те си помагат при гледането на малките, или просто се радват на компанията си.

Мъжките жирафи обаче не се сприятеляват. Те са самотници, които обикалят в търсене на женски.
БТА