/ Gulliver/Getty Images
Високият ръст е конкурентно предимство за жирафа, предоставящо му възможност да избира листа от най-високите дървета, така че за учените откриването на два екземпляра джуджета се е оказало доста изненадващо, предаде Ройтерс.

"Това, което откриха нашите изследователи, е удивително", споделя Джулиан Фенеси, съосновател на фондация за опазване на жирафите, броят на които е намалял с 40 процента през последните 30 години до около 11 000. "Бяхме много изненадани", допълва той.

Повечето жирафи израстват до 4,5 - 6 метра, но през 2018 г. учени, работещи с фондацията, откриват в Намибия екземпляр, висок "едва" 2,6 метра. Три години по-рано специалистите намират жираф с височина 2,8 метра в резерват в Уганда. Изследването им е публикувано едва наскоро в сп. "Бритиш медикъл джърнъл".

И в двата случая жирафите са имали стандартните дълги шии, но са били с къси набити крака. Учените са стигнали до извода, че двете животни са джуджета.

Скелетната дисплазия, както е известно заболяването, от което страдат, засяга хора и питомни животни, но рядко се среща при диви животни. Това е първият документиран случай при жирафи.
БТА