/ Guliver/Getty Images
Възрастен жираф се удави след обилни дъждове в югозападен Нигер, а над 30 други оцеляха, благодарение на усилията на местните жители.

"Дъждът валеше силно и водите нахлуха в долината, където жирафите бяха потърсили убежище, преди да бъдат хванати в капан", заяви пред AФП шефът на службите за водите и горите в западноафриканската страна Ламин Саиду.

"Когато жирафите се оказаха в задънена улица, местните хора им помогнаха да излязат, като ги бутаха и викаха", каза той.

Но "голям 25-годишен мъжки жираф с тегло около тон и половина ... умря, преди да пристигне помощ", каза Сайду, който също отговаря за "зоната на жирафите" Куре.

Животното изчерпило силите си, опитвайки се да се измъкне от калта, "която го погълнала, и то умряло от удавяне", каза Сайду.

Смята се, че животът на жирафа в природата е между 20 и 30 години.

За да се избегне по-нататъшна трагедия, при прогнози за още по- силни дъждове, местните хора и служители отвели стадата жирафи на по-високо място, каза Сайду.

Преди около 20 години малко стадо нигерски жирафи - подвид, отличаващ се с по-светлия си цвят, който оцелява само в Западна Африка, намери сигурно убежище от бракониери и хищници в района на Куре.

Днес те са ключова туристическа атракция в бившата френска колония, ползващи се със защитата на местните хора и природозащитни групи.

От първоначална популация от 50 през 1996 г. броят им нараства до 664 през 2019 г., според екологичното министерство.

Страхът от пренаселеност накара властите да разработят пилотен проект и през 2018 г. да прехвърлят 10 от жирафите - седем женски и три мъжки , в парка Гадабеджи в централния район на Нигер.

Други фактори, довели до това решение, включват посегателство върху пустинни пясъци и земеделски земи, застрашаващи местообитанието на животните, както и увеличаване на пътните инциденти, включващи жирафи.

Съкращаващото им се местообитание ги принуждава да мигрират на стотици километри, за да се хранят, като някои бродят чак до границата с Мали, където местните жители ги убиват, твърдят от Асоциацията за защита на жирафите в Нигер.
БГНЕС