/ БГНЕС
Изписват малките футболисти и треньора им в четвъртък
Дванадесетте тайландски момчета и техният футболен треньор, които бяха извадени от наводнена пещера със сложна и рискована спасителна операция, ще бъдат изписани от болницата идната седмица, съобщи днес здравният министър на Тайланд, цитиран от ДПА.
 
Щастлив край: Всички деца и треньорът им са изведени от пещерата в Тайланд (ВИДЕО)

"Ще ни е необходимо сътрудничеството на медиите, докато момчетата и техните семейства се адаптират към обичайното си всекидневие", каза министър Пиясакол Саколсатаядорн пред репортери в столицата Банкок. "Ние им помагаме да се подготвят за вниманието, което ще получат от медиите", добави той.
 

БГНЕС


Министерството публикува видеорепортаж от болницата в северната провинция Чианг Раи, близо до границата с Мианма, където спасените са настанени след 3-седмичната си подземна одисея. Вижда се, че всички те са в добро състояние и благодарят на своите спасители и на всички в страната и по света, стискали палци за благополучния изход от сагата.
 
Филмират историята за спасяването на децата от пещерата в Тайланд

Всяко от момчетата на възраст между 11 и 16 г. посочва предпочитанията си какво му се яде. В момента те са на строго контролирана диета по медицински причини, след като някои от тях са загубили до 5 кг от теглото си при принудителния подземен престой и захранването им трябва да става внимателно и по точно определен начин в съответствие с хода на възстановяването и конкретното им състояние.
 

БГНЕС


Герой без гражданство: Треньорът на спасените от пещерата в Тайланд момчета

Малките футболисти все още носят предпазни маски срещу инфекции. Според министъра те ще бъдат изписани най-вероятно в четвъртък. Лекарите посочват, че децата ще бъдат внимателно наблюдавани и след това за евентуални физически и психологически последици в резултат на преживяното.
 

БГНЕС

БТА