Американският финансист Джордж Сорос
Американският финансист Джордж Сорос / БГНЕС
Американският финансист от унгарски произход Джордж Сорос обвини днес премиера на Унгария Виктор Орбан, че създава "мафиотска държава" с поредица действия, които подкопават гражданските свободи, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

В реч на икономически форум в Брюксел Сорос разкритикува новото унгарско законодателство, което заплашва съществуването на Централноевропейския университет (ЦЕУ).

Унгарският президент подписа закон, който може да затвори университета на Сорос

Висшето учебно заведение в Будапеща е основано от милиардера през 1991 г. в помощ на утвърждаването на демокрацията в бившите комунистически страни в Централна и Източна Европа.

Орбан твърди, че защитава Унгария от външно влияние. Критиците обаче възприемат действията му срещу ЦЕУ като атака срещу демокрацията.

Орбан: Врекли сме се в ЕС, но искаме да го поправим, защото сме недоволни

86-годишният Сорос, който е преживял Холокоста, похвали унгарците за проведените през последните месеци големи улични демонстрации в защита на основания от него университет. "Изпълнен съм с възхищение за смелия начин, по който унгарският народ се съпротивлява срещу измамите и корумпираността на мафиотската държава, която Орбан създаде", обяви той.

Хиляди унгарци на протест (СНИМКИ)

В реакция говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач заяви, че думите на американския милиардер издават, че той "има свой собствен политически дневен ред". "Кой точно е Джордж Сорос и какво общо има той с Европа и нейната съдба? Защо онова, което той казва, има някаква тежест?", попита Ковач. Той отбеляза, че "демократично избраните представители на страните членки (на ЕС) ще решат" какви са отговорите на тези въпроси.

В речта си пред икономически форум, събрал видни индустриалци и представители на ЕС, американският милиардер от унгарски произход предрече, че излизането на Великобритания от Европейския съюз ще бъде "извънредно вредно" и за двете страни. Ако в хода на преговорите за Брекзита ЕС въведе сериозни вътрешни реформи, Лондон може после да се върне в блока, предположи той.

Сорос посъветва ЕС да устои на изкушението да накаже британците и да подходи конструктивно към преговорите за Брекзита. Съюзът се е превърнал в организация, в която еврозоната е вътрешното ядро, а другите членки заемат по-низши позиции, констатира в същото време той.

Сорос: След Брекзит разпадането на ЕС е практически необратимо

Сорос предложи вместо подхода на "много скорости", според който всички страни в ЕС се движат в една посока с различно темпо, да се възприеме подход за Европа на "много писти", който ще предложи на страните членки "широко многообразие в демократичния избор", от което те ще извлекат големи ползи.

В статия за международната неправителствена медийна организация "Проджект синдикейт", цитирана от Ройтерс, Сорос пише, че Европейският съюз е изправен пред "екзистенциална криза" и не трябва да допуска продължителните преговори за Брекзита да го отклоняват от извършването на жизненоважните реформи. "Както изглежда, страните членки искат да си върнат суверенитет, вместо да отстъпят още от него", отчита той и предлага ЕС да предприеме действия в три области: териториалната дезинтеграция (илюстрирана от Брекзита); бежанската криза и липсата на адекватен икономически растеж.

С победата на Еманюел Макрон на президентските избори във Франция и очаквания резултат от парламентарните избори в Германия е възможно проевропейските тенденции да се засилят до такава степен, че "да бъде преодоляна най-голямата заплаха: банковата и миграционната криза в Италия", пише богатият филантроп.
БТА