Унгария
Унгария / БГНЕС
Хиляди унгарци и чуждестранни студенти, преподаватели и граждани се събраха в Будапеща, за да изразят подкрепа за Централноевропейски университет и да поискат правителството да оттегли законопроект, който ще принуди университета да напусне Унгария, предаде Ройтерс.

Унгария
БГНЕС

Университетът е основан през 1991 г. и финансиран от американския милиардер с унгарски произход Джордж Сорос, напомня Асошиейтед прес. Протестното шествие премина от университета "Корвинус" до Централноевропейския университет, след което тръгна към парламента. Протестиращите казват, че законът е посегателство срещу свободата на образованието.

Унгария
БГНЕС

Парламентът ще обсъжда законопроекта тази седмица. Премиерът Виктор Орбан, който е силно критичен към либералните граждански организации, финансирани от Сорос, заяви в петък, че ЦЕУ е нарушил изискванията за издаване на дипломи. ЦЕУ отхвърли тези обвинения и заяви, че действал законосъобразно.

Унгария
БГНЕС

Орбан смята Сорос за идеологически противник, чийто идеал за отворено общество е в разрез с усилията му да превърне Унгария в "нелиберална държава", посочва АП. Година преди парламентарните избори през 2018 г. Орбан вдига залозите в битката срещу гражданските организации, финансирани от Сорос, отбелязва Ройтерс.

Законопроектът, внесен в парламента от правителството, определя редица нови изисквания за дейността на чуждестранните университети и това може да принуди ЦЕУ да се изтегли от Унгария.  Университетът заяви, че законопроектът е заплаха за академичната свобода.
 
БТА