МиГ-29
МиГ-29 / Pixabay
Словакия и Полша постигнаха споразумение, проправящо пътя за възможно предаване на словашки изтребители МиГ-29 на Украйна, обявиха министрите на отбраната на двете държави, цитирани от ДПА и Ройтерс.

Варшава се съгласи да охранява словашкото въздушно пространство със своите американски Ф-16, ако МиГ-овете вече не са на разположение, заяви словашкият министър на отбраната Ярослав Над.

Пентагонът: Украйна получи изтребители и резервни части


Полският му колега Мариуш Блашчак определи като "напълно естествено"  полските военновъздушни сили да включат зоната си на действие и южния си съсед. Словакия е много по-малка от Полша, две страни членки на ЕС и НАТО, които граничат с Украйна и ѝ оказват засилена хуманитарна и военна помощ.

Над уточни, че за подобен ход ще са нужни законодателни мерки, и добави, че страната му работи по въпроса.

Междувременно украинският генерален щаб съобщи, че руските войски временно са спрели нападенията си по суша в Източна Украйна. В сводката си за бойните действия през вчерашния ден оттам посочиха, че по посока на град Изюм не е имало никакви атаки и отбелязаха, че руските сили са ограничили активността си до разузнаване и артилерийски обстрел. През последните дни руските войски съсредоточиха вниманието си върху района на това населено място. Изюм се намира в Харковска област.

Тези твърдения не могат да бъдат проверени.

Нидерландски F-35 охраняват въздушното пространство над България

Според британското разузнаване руското настъпление в Донбас е спъвано от ожесточената украинска съпротива. По оценки на САЩ Русия изостава с графика на основната си офанзива в Източна Украйна.



 
БТА