Слаба подготовка причина за трагедията с руската подводница?
Слаба подготовка причина за трагедията с руската подводница? / снимка: БГНЕС

Слаба подготовка е причината за смъртта на някои от 20-те души, които загинаха при пожар в руска подводница в събота, смята бивш офицер от подводните подразделения на руските военноморски сили, цитиран от Ройтерс.

Руските следователи твърдят, че жертвите са се задушили, след като противопожарната система на подводницата се задействала и изпуснала токсичния охлаждаш газ фреон в горящите помещения.

Александър Никитин, бивш капитан от флота, работил като главен инженер в руски атомни подводници, смята, че цивилните техници, които са се намирали на борда на подводницата, вероятно не са знаели как да реагират при изпускането на газа.

"Когато се задейства системата за изпускане на пожарогасителен газ, зазвучава аларма, но те може би не са я чули, или не са разбрали за какво се отнася", коментира Никитин пред Ройтерс. "Тъй като това е рядко използвана аларма, те може да са помислили, че се отнася за нещо друго".

Никотин отбеляза, че всеки на борда на подводницата е имал достъп до кислородни маски. "Най-вероятно не са ги използвали според указанията", предполага той.

Трагедията от събота е най-тежката в руските ВМС от 2000 г., когато при взрив загина целият 118-членен екипаж на атомната подводница "Курск".