Скопие: Да празнуваме датата, когато България призна Македония
Скопие: Да празнуваме датата, когато България призна Македония / снимка: Reuters, архив

Македонският президент Георге Иванов предложи 15 януари, датата на която България призна независимостта на Република Македония, да бъде официално обявена като ден за празник между двете държави.

В писмо до българския държавен глава Росен Плевнелиев Иванов предлага Македония и България съвместно да отбелязват Деня на Европа и датата, когато София и Скопие установяват дипломатически отношения. Писмото е изпратено в отговор на поздравленията на Плевнелиев по повод националният празник на Македония - 8 септември.

"Както и самият Вие твърдите, идеологизирането на историята и изопачаването на фактите са опасен инструмент, който се използва за краткосрочни цели от определени политици. Това обаче може да доведе до трайни щети и поради тази причина този въпрос е най-добре да бъде оставен на историците", пише още Иванов.

Според македонския президент "цялата енергия трябва да се използва за подобряване на сегашното положение и създаване на по-добро бъдеще за следващите генерации в целия регион", пише БГНЕС. Иванов е убеден, че двете държави със съвместни усилия могат да подобрят двустранните отношения.