Скандал заради използвани фигурки Лего в кампанията за независимостта на Шотландия
Скандал заради използвани фигурки Лего в кампанията за независимостта на Шотландия / снимка: Guliver/Getty Images

Британското правителство премахна от своя кампания по повод референдума за независимостта на Шотландия кадри, в които имаше фигурки на датската компания за детски играчки Лего след оплакване от нейна страна, предаде Ройтерс.

Кадрите бяха представени в интернет и в тях фигурките Лего илюстрираха 12-те неща, от които ще могат да си позволят шотландците с допълнителните 1400 лири на година, които според Лондон те ще имат, ако гласуват да останат в пределите на Обединеното кралство на референдума на 18 септември. Кадрите бяха качени в социалната медия Бъзфийд и на официалния правителствен сайт. На един от тях се виждаше женска фигурка Лего, която се пече на плаж в чужбина, на друг кадър фигурка Лего си купуваше 280 хотдога по време на Единбургския фестивал и пътуваше 127 пъти между Единбург и Глазгоу с автобус.

Не трети кадър фигурки Лего плащаха с гореспоменатата сума сметките си за комунални услуги за цяла година. Управляващата в Шотландия Шотландска национална партия разкритикува остро тази кампания. След оплакване от Лего кадрите бяха свалени от сайтовете.

Темата за икономиката е водещ аргумент в опитите на британското правителство да убеди Шотландия да остане в пределите на Обединеното кралство. Британското правителство се надява да повлияе на гласоподавателите с твърденията, че шотландците ще разполагат с 1400 лири повече, ако запазят 307-годишния си съюз с Обединеното кралство. Допитвания до общественото мнение, публикувани днес от в. "Файненшъл таймс" показват, че 47 процента от анкетираните 500 шотландци искат да останат в Обединеното кралство, а 40 процента искат независимост за Шотландия. 13 процента все още не са решили какво искат.

Източник: БТА