Скандал в Южна Африка заради еротичен портрет на президента Зума
Скандал в Южна Африка заради еротичен портрет на президента Зума / снимки: Reuters

Портрет на президента на Южна Африка Джейкъб Зума, в който на показ е неговият полов член, породи полемика, предаде Франс прес. Зума е изобразен в позата на Ленин от един от прочутите му портрети. Но в творбата на южноафриканския художник Брет Мъри се вижда и пенисът на Зума. Картината, наречена "Копието", е изложена до 16 юни в частната галерия Гудман в Йоханесбург.

Портретът на Зума е част от колекция от 60 творби. В повечето от тях символите на партията на Зума Африкански национален конгрес, освободила Южна Африка от апартейда и управляваща от 1994 година, са изопачени.

Експозицията е озаглавена "Привет на крадеца" - намек за корупционните скандали, разтърсващи АНК.

Партията се възмути от портрета на Зума и настоя той да бъде свален от изложбата. "Образът и достойнството на нашия президент са потъпкани от тази така наречена творба", се посочва в изявление на АНК, цитирано от БТА.

Партията заплаши, че ще сезира съда, за да застави Мъри и галерията да свалят платното. Тя настоява снимка на картината да бъде изтеглена от сайта на галерията в интернет и да бъдат унищожени рекламните публикации за изложбата.

Партията е възмутена и от друга картина, в която логото на АНП се използва без разрешение, а до него има надпис "Продава се".

Скандал в Южна Африка заради еротичен портрет на президента Зума
netinfo