Скай нюз: Британските моряци са имали и разузнавателна мисия
Скай нюз: Британските моряци са имали и разузнавателна мисия / netinfo

Задържаните от Техеран британски моряци имали мисия "да събират разузнавателни данни" за Иран в Персийския залив, разкри телевизия "Скай нюз", излъчвайки разказа на един от моряците, заснет преди задържането му, предаде Франс прес.

"Ние събираме също така и разузнавателни данни", заявява капитан Крис Еър, уточнявайки, че те се отнасят до "всички видове дейности на Иран в зоната".

"Защото се намираме съвсем близо до буферната зона с Иран", обяснява той в интервю за "Скай нюз", заснето на борда на фрегатата "Корнуол" седмица преди залавянето му. Записът досега не е бил излъчван.

По същата телевизия британският министър на отбраната Дес Браун посочи, че мандатът на ООН упълномощава британските сили "да събират информация за средата, в която действат".

В изявление, разпространено след завръщането им, освободените 15 британски моряци споделиха днес, че времето, прекарано в ирански плен, е било много трудно за тях.

"Последните две седмици бяха много трудни, но фактът, че останахме заедно като екип ни позволи да запазим висок дух, намирайки голяма утеха в мисълта, че онези, които обичаме, очакват връщането ни у дома", заявиха те.

"Приземяването на Хийтроу тази сутрин бе като сбъднат сън и ние никога няма да забравим начина, по който ни посрещнаха", казват моряците и добавят: "Едва сега разбрахме колко силно ни е подкрепяла британската общественост".