Ситуацията с пожарите в Русия остава напрегната, положението е под контрол
Ситуацията с пожарите в Русия остава напрегната, положението е под контрол / снимки: Reuters

Ситуацията с пожарите в Русия остава напрегната, макар че на места е частично стабилизирана. Прогнозата за времето обаче не дава основания за оптимизъм, заяви руският премиер Владимир Путин. Той говори на съвещание в кризисния център на Министерството на извънредните ситуации в Москва, предаде ИТАР-ТАСС. Пожарната обстановка в Русия е под контрол, увери същевременно ведомствената пресслужба.

По данни на руското ведомство, в гасенето на пожари участват 226 самолета и хеликоптера, уточнява Франс прес. В борбата срещу пожарите участват 238 хиляди души с 25 хиляди единици техника. През изтеклото денонощие върху горските масиви и торфищата, обхванати от пламъци, са хвърлени почти 3 хиляди тона вода.

Използването на авиация даде възможност да бъдат угасени 20 огнища на природни пожари, заплашвали населени места, изтъкна по-рано служител от министерството. Друг обаче съобщи, че над 200 селища все още са заплашени от огъня.

Руското министерство на отбраната се включи в гасенето на природните пожари в страната, съобщи министърът Анатолий Сердюков на среща с президента Дмитрий Медведев.

Разработен е план, създадени са регионални пунктове за управление на войските с оглед на бъдещото им съдействие за гасенето на пожари, в различни региони са изпратени над 300 единици армейска техника. В дейността са включени "всички сили, с които разполагаме", информира Сердюков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Медведев възложи на Сердюков да предотврати всяка възможност пожарите да засегнат военни обекти, изтъква агенцията.

Премиерът Владимир Путин обеща на останалите без подслон и на близките на загиналите парични помощи и възстановяване на изгорелите жилища. Според него са унищожени 1257 сгради, където са живеели 1273 семейства.

Ситуацията с пожарите в Русия остава напрегната положението е под контрол
netinfo


Путин възложи на губернаторите да построят нови сгради до края на октомври и в понеделник очаква от тях доклади. Той подписа нареждане да се отпуснат за тези цели общо 5 милиарда рубли (близо 166 милиона долара) от държавния бюджет на Русия.

Разходите вероятно ще са повече, призна по-късно пред ИТАР-ТАСС финансовият министър Алексей Кудрин. Правителството ще подкрепи и селскостопанските райони, пострадали от сушата, по-специално стопанствата, взели кредити, но кабинетът "има резерв от якост за подобни ситуации", увери той.

През последното денонощие площите, обхванати от пожари, са нараснали почти с 30 хиляди хектара, сочат данни на Министерството на извънредните ситуации. Като причини ведомството посочва сушата в Русия, ветровитото време, масовите излети и трудните условия за гасене на пожари в отдалечени местности.

В момента в Московска област горят близо 50 хектара гори и торфени находища. Няма обаче заплаха за местните населени места, съобщи пресслужбата на губернатора Борис Громов.

Висока опасност от пожар заплашва 68 селища в Башкортостан, където тази година има четирикратно повече пожари от обикновено, заяви междувременно републиканският лидер Рустем Хамитов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Затворени са всички детски лагери за летен отдих във Воронежка област. От тях са евакуирани по спешност близо 9500 деца. В района е изпратена милиция, която да предотврати евентуално мародерство в изоставените бази, съобщиха местните власти.

Ситуацията с пожарите в Русия остава напрегната положението е под контрол
netinfo


Евакуирани са и около 2000 души, включително деца, от почивните станции край Толяти (Самарска област), където са открити и локализирани 7 огнища на пожари, информира кметството на града.

Специален режим е въведен в Уляновска област, където до момента са установени към 600 природни пожара с обща площ 1240 хектара.

Тежка е също ситуацията в Нижегородска област и в република Мордова, отбеляза на съвещанието с Путин служител от кризисния център.