Сирийски войски щурмуват предградие на Дамаск
Сирийски войски щурмуват предградие на Дамаск / Reuters

Сирийски войски щурмуват квартали на предградието на столицата Дамаск Дума, предаде Асошиейтед прес, като се позова на активисти.

Местните координационни комитети съобщиха, че районът е подложен на танков обстрел. Дума е разтърсвана от експлозии, като са били убити най-малко двама души.

Това предградие на Дамаск стана сцена на сблъсъци между силите на режима на сирийския президент Башар ал Асад и бунтовници преди влизането в сила на споразумението за прекратяване на огъня в страната преди десет дни, посочва БТА.

Друга активистка организация - Сирийският център за наблюдение на човешките права - съобщи, че четирима войници са загинали в Дума през днешния ден, когато бронетранспортьорът им се натъкнал на заложена край пътя бомба, предаде Асошиейтед прес. Според базираните в Лондон активисти силите на режима са убили един човек в село Хтейта, в околностите на Дамаск, и трима в северозападната провинция Идлиб.

Двама от международните наблюдатели в Сирия, които следят за спазването на огъня, са останали в Хомс по молба на жителите на централния град, който се превърна в символ на бунта и репресиите в страната, съобщи Франс прес, като се позова на представител на ООН.

Той уточни, че в момента в страната се намират общо осем наблюдатели. Още двама ще пристигнат в Сирия в понеделник.

Съветът за сигурност на ООН прие в събота резолюция, която разширява наблюдателската мисия на световната организация в Сирия. Малък международен екип вече е в страната, за да следи за спазването на прекратяването на огъня.

Споразумението е нарушавано, но насилието обикновено е прекратявано, когато наблюдателите отидат на съответното място.