Сирийски вестник: Ракетите Пейтриът в Турция са стъпка към военна намеса в Сирия
Сирийски вестник: Ракетите Пейтриът в Турция са стъпка към военна намеса в Сирия / снимка: Reuters

Разполагането от НАТО на ракети "Пейтриът" в съседна Турция е прелюдия към военна интервенция в Сирия, твърди близкият до властта сирийски в. "Ал Уатан", цитиран от Франс прес.

Една от целите на турската кампания за разполагане на ракети "Пейтриът" е да се направи така, че НАТО да предприеме военна намеса в Сирия, за да подпомогне терористичните групи, посочва всекидневникът, позовавайки се на официален източник.

Разполагането на ракетите цели също да саботира дипломатическите усилия на международния посредник Лахдар Брахими и продължаващите преговори между руския и американския заместник-външни министри за намиране на изход от кризата, отбелязва вестникът, цитиран от БТА.

Според "Ал Уатан" замисълът с "Пейтриът" е "да прикрие френските и британските опити да се достави оръжие на бунтовниците".

Цялата кампания, организирана преди утрешната среща на групата "Приятели на сирийския народ", "показва, че Сирия печели победа на място и че терористичните групи не са се справили със задачите, възложени им от Катар, Саудитска Арабия, Франция, Великобритания и Турция", подчертава вестникът.

Изброените държави подкрепят опозицията срещу президента Башар Асад и Дамаск ги обвинява, че въоръжават и финансират бунта. Режимът твърди, че е мишена на международен заговор, скроен от няколко страни за предизвикване на хаос в Сирия, посочва АФП.