Джо Байдън
Джо Байдън / Gulliver/Getty Images
Синът на бившия американски вицепрезидент Джо Байдън – Хънтър и компанията Burisma може да се окажат фигуранти по 15 наказателни дела в Украйна, заяви Главният прокурор на страната Руслан Рябошапка, цитиран от РИА Новости.

Белият дом публикува стенограмата! Оказал ли е натиск Тръмп върху Зеленски

Освен Байдън младши, към делата могат да имат отношение бившият министър на екологията и природните ресурси на Украйна Николай Злочевски и олигархът Сергей Курченко, добави прокурорът по време на брифинг. 

Тръмп: Това, което става, не е импийчмънт, а държавен преврат

Рябошапка поясни, че в момента Прокуратурата разглежда делата, които по-рано са закрити или разделени, за да провери за евентуално приемане на незаконни процесуални решения.

Главният прокурор подчерта, че одитът продължава, а броят на делата може да се промени.

Тръмп: Дано никога повече да не публикувам разговори с чуждестранни лидери (ВИДЕО)


Хънтър Байдън е бил в борда на директорите на Burisma Group, една от най-големите частни газови компании в Украйна. Байдън-старши, докато изпълняваше длъжността вицепрезидент на Съединените щати, през 2016 г. призова украинските власти да уволнят Главния прокурор Виктор Шокин, който разследва дейността на Burisma. След това той е уволнен. През август 2017 г. разследването на газовата компания е закрито.

Започва официално разследване за импийчмънт на Тръмп

Ситуацията около тази компания бе в центъра на вниманието след телефонен разговор между президентите на САЩ и Украйна Доналд Тръмп и Владимир Зеленски. След преговорите им, неназован разузнавач подаде жалба до ръководството си.

Нанси Пелоси обвини Тръмп в подкопаване на националната сигурност на САЩ

Белият дом публикува стенограма от разговора през септември, след което самата жалба беше разсекретена.

Стенограмата потвърди, че Тръмп е поискал от Зеленски да разследва уволнението на Шокин и случая на Хънтър Байдън.