Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от украинския президент Владимир Зеленски в телефонен разговор през юли да разследва дали бившият вицепрезидент Джо Байдън е спрял разследване на компания, в която е работел синът му, показва публикуваната от администрацията на Тръмп стенограма на разговора.

"Много се говори за сина на Байдън, че Джо Байдън е спрял разследването на прокуратурата и много хора искат да разберат какво е станало, така че каквото можете да направите с генералния прокурор, ще е чудесно. Байдън се хвалеше насам-натам, че е спрял разследването, така че ако можете да проучите нещата. На мен ми звучи ужасно", казал Тръмп в телефонен разговор от 25 юли според стенограмата от пет страници.

Тръмп има предвид недоказани твърдения, че Байдън се е опитал да се намеси в разследване на украинската прокуратура на сина му Хънтър.

Разговорът на Тръмп със Зеленски е споменат в жалба на анонимен разобличител срещу Тръмп от средата на август. Тя е основен елемент в обявеното вчера от председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси разследване, което да установи дали Тръмп подлежи на импийчмънт.

Тръмп също така потвърди, че е наредил да се замрази отпускането на близо 400 милиона долара помощ за Украйна няколко дни преди телефонния разговор. Президентът на САЩ твърди, че това не е било нарушение.

Тръмп пусна гневни туитове по повод разговора си със Зеленски и започнатото от демократите в Конгреса разследване дали да бъде отстранен от длъжност, предаде ДПА.

"Ще се извинят ли демократите, след като видят какво се е казало в разговора с украинския президент? Би трябвало. Това беше идеален разговор и ги свари неподготвени!", туитна Тръмп.


"Няма президент в историята на тази страна, с когото да са се отнасяли толкова зле, колкото с мен. Демократите са парализирани от омраза и страх. Никаква работа не вършат. Не бива да се допусне това да се случи с друг президент. Лов на Вещици!", написа Тръмп в друг туит.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че "не е имало какъвто и да било натиск", когато е обсъдил с украинския президент Володимир Зеленски възможността той да работи с личния адвокат на Тръмп Руди Джулиани и с главния прокурор на САЩ за разследване на политическия съперник на Тръмп, демократа Джо Байдън.

Тръмп добави, че започналото в долната камара на Конгреса разследване дали да бъде отстранен от длъжност е "най-големият лов на вещици в историята на САЩ, позорно нещо".