Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Лидерът на Конгрeса на САЩ Нанси Пелоси ще обяви процедура по разследване за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, съобщава Washington Post.

Причина за това са твърденията, че Тръмп е оказал натиск върху украинския президент Владимир Зеленски, за да разследва сина на евентуалния му конкурент на изборите за президент през 2020 година Джо Байдън. Според публикацията президентът е блокирал отпускането на американската военна помощ за Украйна.

САЩ отпусна 250 милиона долара военна помощ на Украйна

Все по-голям брой демократи в Конгреса подкрепят започването на разследване, което ще доведе до импийчмаънт на президента Тръмп и все по-голяма част от демократите са заявили, че ще подкрепят такава стъпка. Така ще бъде създадена специална комисия за импийчмънта.

От офиса на председателя на Камарата на представителите - Нанси Пелоси отказаха коментар.

Междувременно президентът на САЩ разреши да се публикува пълната, изцяло разсекретена и нередактирана стенограма от разговора му с украинския президент Владимир Зеленски

Тръмп написа в Туитър, че стенограмата на разговора между него и Владимир Зеленски ще бъде публикувана утре
и ще покаже, че разговорът е бил "съвсем уместен" и че той не е оказал натиск на Зеленски да разследва фаворита на демократите за кандидат-президент, както и че не е имало предложение за помощ от САЩ в замяна на разследване.
 
Тръмп: Бих получил Нобелова награда, ако се присъждаше справедливо

"Ще видите, че това е съвсем приятелски и съвсем уместен телефонен разговор. Никакъв натиск и, за разлика от Джо Байдън и сина му, НИКАКВО предложение на помощ в замяна! Това не е нищо повече от продължение на Най-големия и Най-разрушителен Лов на Вещици на всички времена!", добави Тръмп.